Moesgård Museum



The Moesgård estate in the woods of Højbjerg is located south of Aarhus in Jutland (Denmark). It has been home to the Moesgård Museum since 1970. The paths, paths and roads are crossed by millenarian paved paths and dotted with oaks, linden trees and chestnut trees. In October 2014, the museum was expanded with a new building with green roofs and sloping roofs. This museum is famous not only for the valuable archaeological remains of Scandinavia, from the Paleolithic to the Viking Age (including the Stone of the Mask and other rune stones), but also for its great ethnographic manifestations. This museum preserves in particular the mummified body of the Grauballe Man and the remains of the Germanic Iron Age discovered in Illerup Ådal.

From 2011 to 2014, a new building was built north of the old Museum, according to plans by Henning Larsen Architects. This emblematic building, visible from afar, has a sloped roof sloping towards the south, making a grassed terrace.

In the fields behind the museum, following the excavations carried out on the site of Haithabu in the vicinity of Schleswig, an ecomuseum with reconstruction of a Viking habitat was built: among others a workshop from the time of the founding of Aarhus and the Hørning Stave Church. On the meadows separating the area from the coast, one can see several reconstructions of houses of the Neolithic Age, the Iron Age and a Viking megaron of the Schleswig region. The park also has vegetation types characteristic of the periods separating glaciation from the present day. The Viking house was built around the year 870, and was inhabited ten years before being shot. Soil moisture has preserved entire sections of the frame: a longitudinal bearing wall and gable facade have been fully recovered, which allowed to deduce the height of the ridge. Under the load-bearing wall, the outer bracing spacers were cleared. We could estimate the angle between these spacers thanks to the slabs of the foundation and the corners that supported them, and found. These corners made it possible to build the house without the help of planks or waiting beams. In Haithabu, the weight of the roof was directly taken up by the ground: in the absence of interior posts taking up this weight, the spacers were essential to the stability of the construction. We found the interior order of this house about 12 × (max.) In plan, divided into three rooms, and the exact position of the two walls of the fence, doors and piles. The dimension of the piles could even be estimated. The partitions were made of branches filled with mud. We also found an entire door, as well as lockers and an oven. On the other hand, we do not know about the constitution of the cover. Judging by the bearing wall, it could be covered with moss or thatch: it is this last option which was retained for the reconstitution. The roof rested on a ridge beam, which rested on the gable and on the inner roofs by short beams, called dwarfs. Above the main room, the roof was designed to evacuate smoke from the fireplace. Clay benches had been built around the hearth. The oven is made of baked clay, armed with a wicker frame. Once the clay was dried, it was cooked in a brazier and the frame was burned. This house was certainly that of a craftsman or a merchant, but the excavations do not make it possible to decide between one or the other hypothesis. The house has been exposed to the facsimile of an inventory, reconstructed from the Norwegian grave ship at Oseberg.

Through the “Prehistory Route” (Oldtidsstien) we rediscover the appearance of the old Danish forest: on a surface of, we reconstructed a forest of birch, fir, juniper, ash and aspen. The route of the ecomuseum leads to an Iron Age house, a Neolithic Dolmen (found at Stigsnæs on the island of Zealand) with 10 sarcophagi (partly from the Bronze Age) found in the vicinity , as well as the temple of Tustrup, reconstructed from the foundations uncovered in 1954 in the Tustrup necropolis.

The park has been converted into a romantic garden. In contrast to the rectilinear symmetrical lines of the classical garden, which had a representation function, the romantic garden, with its tortuous paths, its huts, its caves and artificial ruins and its small ponds, is intended for the solitary walker, who can leave there free to his melancholy. The park is planted with unusual trees and shrubs today, such as false acacias and yew trees.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *